Nu är den snart här igen – skridskosäsongen! Kanske är du nyfiken att prova på något nytt i vinter? Att prova åka utanför de plogade banorna och uppleva friheten av att glida över orörda fjärdar? Lyssna på Jonas Ettemo från långfärdsskridskoklubben Skrinnarna och ta del av hans erfarenheter av att skrinna fritt utanför de vanliga allfartsvägarna. Nybörjare såväl som rutinerade skridskoåkare välkomna!

Intresset för långfärdskridskoåkning ökar. Kanske främst beroende på det växande intresset för aktiviteter ute i naturen, men kanske även på bristen på snö som omöjliggör skidåkning. Faktum är att vi som bor i Mälardalen har otroligt bra förutsättningar för långfärdsskridsko. I fjol varade säsongen från första advent till annandag påsk. Men det kräver att man över ger de plogade banorna där åkningen blir lite enformig till slut.

Att skrinna är stort – att skrinna fritt är något helt annat

För erfarna skrinnare är dagsturer på 7–9 mil inget unikt. En bra säsong kan man börja skrinna i december och hålla på ända till april. Så snart temperaturen kryper under nollan bildas nya isar och var och varannan helg kan man med lite skicklighet hitta snöfri is i Uppland.

Men att skrinna fritt är något helt annat än att bara åka runt, runt på en plogad bana och det ställer högre krav på utövaren och säkerhetsutrustningen.

Onsdag 6/12 kl 19-21 är du välkommen till på en inspirationsföreläsning med Jonas Ettemo från långfärdsskridsko klubben Östhammars Skrinnare. Han har varit en hängiven skrinnare i över 30 år och ansvarar även för Sjöräddningssällskapets isutbildning. Under föreläsningen går vi igenom vilken utrustning som är obligatorisk, iskunskap samt hur man hittar is.

Här är länken till webinariumet: https://us06web.zoom.us/j/7540712692?pwd=WFI4aS81VnV0OW95OElXUzJoZEp3UT09

Meeting ID: 754 071 2692
Passcode: 1U0ED8