Om SFLO

Här kan du läsa mer om vad Svenska Fjälledarorganisationen (SFLO) är, styrelsen och våra främsta arbetsuppgifter och inriktningar.

Svenska Fjälledarorganisationen

Svenska Fjälledarorganisationen – SFLO är en medlemsorganisation för godkända fjälledare och utbildare. Ett av våra främsta mål är att våra medlemmar ska väljas i första hand av ideella och kommersiella aktörer för aktiviteter till fjälls.

Svenska Fjälledarorganisationen är resultatet av ett initiativ som vuxit fram med ett brett stöd från i stort sett samtliga större aktörer i Svenska fjällen. 

SFLO – en medlemsorganistion

Ett av våra främsta mål är att våra medlemmar ska väljas i första hand av ideella och kommersiella aktörer för aktiviteter till fjälls. Fjälledarnormen är en noga genomarbetad minimistandard på erfarenhet och utbildningskrav för att leda gäster i fjällen. Normen har arbetats fram under snart 15 år av de utbildningsanordnare inom fjällkunskap på uppdrag av Fjällsäkerhetsrådet och Konsumentverket. Även SBO, STF, Friluftsfrämjandet och de militära fjälledarna/guiderna har bidragit i skapandet av dagens norm.

SFLO har ambition att samla alla godkända fjälledare och utbildare under ett och samma tak för att på ett smidigt sätt upprätthålla kompetens genom frivilliga seminarier med det senaste inom området. När våra medlemmar arbetar i fjällmiljö synliggör de sin utbildningsstatus med vårt SFLO-märke på axel eller bröst.

Våra främsta uppgifter:

9
Erbjuda godkända fjälledare fortbildningstillfällen
9
Att kunna examinera sig till internationell fjälledare (IML) genom UIMLA
9
Försäkring(ar) för våra medlemmar
9
Medlemsförmåner med rabatter och erbjudanden
9
Synliggöra godkända fjälledare och utbildare med tygmärken och hemsida
9
Informera ideella och kommersiella aktörer om våra medlemmars kompetens
9
Värna om fjälledaryrket och vårt arbetsområde genom samverkan med andra organisationer och myndigheter

Styrelse och arbetsgrupper

Markus Nyman

Ordförande

Markus är utbildad via Campus Åre och driver guideföretaget Deep Wild Scandinavia med vandring, turskidor och ski touring. Brinner för att vi ska få igång en International Mountain Leader utbildning i Sverige. Ledamot sedan 2016, ordförande sedan 2019. 

Ulf Bergman

Vice ordförande, kassör

Tidigare officer som sadlat om till Fjälledare. Utgår från Stockholm men är verksam i våra fjäll och även längre bort, gärna nere i Alperna med en italiensk fin-kaffe nära till hands. Driver företaget Nordic Light Adventure.

Simon Nilsson

Sekreterare

Utbildad Fjälledare via Mittuniversitet och arbetat utomlands både hos Xtravel i Kanada och Uteguiden i Norge för att namedrop’a några. Styrelsemedlem sedan 2016.

Jonas Magnusson

Ledamot

Fjälledare via Friluftsfrämjandets utbildningssystem och har nyss startat sin egen guideverksamhet Wildsided. Ordförande i Friluftsfrämjandets Nacka-Saltsjöbadens lokalavdelning. Duktig på organisationsutveckling

Urban Persson

Ledamot

Urban gick Storumans Fjälledarlinje och på den vägen är det. Via Kittelfjäll och en sväng som egenföretagare har han landat i storstan och leder numera Friluftsfrämjandets verksamhet inom fjäll och skidor.

Urban Axelsson

Suppleant

Fjällguru som utbildat många fjälledare genom åren, dels via arbete på Mittuniversitet men även som lavininstruktör och extern instruktör. Utgår från Jämtland men rör sig gärna i berg från Chile till Tjallingen.

Carl-Gustaf Gustavsson

Suppleant

CG är ursprungligen från Tärnaby men arbetar sedan många år tillbaka som linjeledare för Outdoor Academy i Kronoby. Han är även egenföretagare och en klippa att luta sig mot när styrelsen navigerar i okänd terräng.

Matt Larsson-Clifford

UIMLA representant

Tidigare officer inom det Engelska flygvapnet som nu flyttat till det vilda Sverige. Arbetar som fjälledare och med kanotkurser i sitt företag Sweden Outdoors Coaching. Den inom SFLO som drar det tyngsta lasset för vår ansökan till att bli fullvärdiga UIMLA medlemmar.

Johan Arnemo

Valberedning, sammankallande

Efter många års erfarenhet i olika fjälledarroller är Johan numera en av medgrundarna till Summit Guides. Johan är även sammankallande i valberedningen och hjälper till med att hitta lämpliga kandidater för styrelsearbete inför årsmötet.

Personuppgifter

Integritetspolicy

Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Registerkontroll

Läs mer om hur vi hanterar våra register.